Xbox One (Durango) Technical hardware investigation

Discussion in 'Console Technology' started by Love_In_Rio, Jan 21, 2013.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. AlBran

    AlBran Ferro-Fibrous
    Moderator Legend

    Joined:
    Feb 29, 2004
    Messages:
    20,659
    Likes Received:
    5,759
    Location:
    ಠ_ಠ
    Colour & Depth "Back-Ends", I would guess.
     
  2. Brad Grenz

    Brad Grenz Philosopher & Poet
    Veteran

    Joined:
    Mar 3, 2005
    Messages:
    2,531
    Likes Received:
    2
    Location:
    Oregon
    Are we looking at only 16 ROPs if we assume each block represents 4 actual ROPs? That would be half of the assumed Orbis number...
     
  3. scently

    Regular

    Joined:
    Jun 12, 2008
    Messages:
    926
    Likes Received:
    81
    ROPs?
     
  4. AlBran

    AlBran Ferro-Fibrous
    Moderator Legend

    Joined:
    Feb 29, 2004
    Messages:
    20,659
    Likes Received:
    5,759
    Location:
    ಠ_ಠ
    There's a thread for this.

    1 RBE = 4 "ROPs"
     
  5. tunafish

    Regular

    Joined:
    Aug 19, 2011
    Messages:
    541
    Likes Received:
    170
    GCN works on 64-wide registers with 16-wide SIMD units, with 8-cycle long barrel processor. So, each cycle the scheduler pics a runnable thread from the pool, and issues it to a simd unit. Then, on the next cycle, it cycles to the next simd unit and issues another thread to it. It comes back to the simd unit it started with after 4 cycles, and issues yet another thread to it. It can only issue instructions the same thread it started with after 8 cycles.

    I feel that someone who has heard this explanation and understood it "somewhat" could come up with that diagram.
     
  6. scently

    Regular

    Joined:
    Jun 12, 2008
    Messages:
    926
    Likes Received:
    81
    Are you saying a CB/DB make for one RBE?
     
  7. AlBran

    AlBran Ferro-Fibrous
    Moderator Legend

    Joined:
    Feb 29, 2004
    Messages:
    20,659
    Likes Received:
    5,759
    Location:
    ಠ_ಠ
    Well, an RBE has a little bit more:
    [​IMG]
     
  8. Brad Grenz

    Brad Grenz Philosopher & Poet
    Veteran

    Joined:
    Mar 3, 2005
    Messages:
    2,531
    Likes Received:
    2
    Location:
    Oregon
    I was just about to post that picture! I couldn't find anything more recent than that R770 diagram for a RBE You can see how one might consider the Z-cache and depth stencil a "Depth Block" while the color cache, MSAA and blend hardware was part of a "Color Block" but that's semantics.
     
  9. AlBran

    AlBran Ferro-Fibrous
    Moderator Legend

    Joined:
    Feb 29, 2004
    Messages:
    20,659
    Likes Received:
    5,759
    Location:
    ಠ_ಠ
    Yeah, they've basically remained unchanged in function/overall design since r700.
     
  10. Dr Evil

    Dr Evil Anas platyrhynchos
    Legend Veteran

    Joined:
    Jul 9, 2004
    Messages:
    5,767
    Likes Received:
    775
    Location:
    Finland
    I can't find that diagram from vgleaks.com, does anyone have a link?
     
  11. SanGreal

    Regular

    Joined:
    Jul 15, 2002
    Messages:
    406
    Likes Received:
    1
    Location:
    New Jersey
    Sure...
     
  12. Love_In_Rio

    Veteran

    Joined:
    Apr 21, 2004
    Messages:
    1,444
    Likes Received:
    108
    In fact by this diagram not special sauce in sight.
     
  13. fehu

    Veteran Regular

    Joined:
    Nov 15, 2006
    Messages:
    1,442
    Likes Received:
    381
    Location:
    Somewhere over the ocean
    friday is the day for the special sauce, monday for senape
     
  14. Inuhanyou

    Regular

    Joined:
    Dec 23, 2012
    Messages:
    786
    Likes Received:
    48
    Location:
    New Jersey, USA
    You know, there could just not be any 'secret sauce' to make it somehow perform outside of its power grade to begin with, and this is a semi normal customized console GPU at 1.2 tflops with GCN architecture :p


    I guess we'll find out soon enough.
     
    #654 Inuhanyou, Feb 4, 2013
    Last edited by a moderator: Feb 4, 2013
  15. SlickShoesRUCrazy

    Newcomer

    Joined:
    Sep 24, 2012
    Messages:
    97
    Likes Received:
    0
    Possibility that all tid bits of info we have been getting is stuff from multiple devices.

    Of course that is if you believe that there are multiple Xbox devices coming like Paul Thurrot has mentioned a few times in the last two weeks.
     
  16. Love_In_Rio

    Veteran

    Joined:
    Apr 21, 2004
    Messages:
    1,444
    Likes Received:
    108
    Go ahead with production. No need to unlock 2 CUs or increase to 8GB!. Or...wait...is this MS fud?.
     
  17. shinobi

    Banned

    Joined:
    Jan 26, 2013
    Messages:
    64
    Likes Received:
    0
    Will durango GPU be limited by the current bandwidth specs, or are they a perfect fit.
     
  18. Love_In_Rio

    Veteran

    Joined:
    Apr 21, 2004
    Messages:
    1,444
    Likes Received:
    108
    For a 68GBs bandwidth to DDR3 is a perfect fit. Quite similar to an AMD HD7770, which has 16 ROPs and 72GBs of bandwidth to video memory.
     
  19. shinobi

    Banned

    Joined:
    Jan 26, 2013
    Messages:
    64
    Likes Received:
    0
    well then if the specs are true i wouldn't expect a special sauce, maybe a 10-15% boost.
     
  20. fehu

    Veteran Regular

    Joined:
    Nov 15, 2006
    Messages:
    1,442
    Likes Received:
    381
    Location:
    Somewhere over the ocean
    7770 has 10 CU while Durango is supposed to have 12, and durango has to feed 8 cpu cores too
     
Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page

  • About Us

    Beyond3D has been around for over a decade and prides itself on being the best place on the web for in-depth, technically-driven discussion and analysis of 3D graphics hardware. If you love pixels and transistors, you've come to the right place!

    Beyond3D is proudly published by GPU Tools Ltd.
Loading...